Saturday, October 22, 2011

kesempatan

dah lama teringin nk berblog ni,tp hari ni baru bkesempatan.al maklumlah sebelum ni anak masih kecil..mana dgn kerja rumah lg,kerja luar rumah lg..sekarang ni baru ada masa sikit tu pun curi2..lepas my little boy, iman dgn daddy dia dah pun tido.enjoy baca blog org, blog sendiri mcm mana la pulak..kita tengok jelah nanti.
x ada apa yg nk di share kan sgt..story skt2 je yg ada.story pasal kampung pun ok jgk.kampung jauh nun di tenggara johor.kalau nk balik la dari damansara ni lebih krg 5jam tu pun berkenderaan kelas 1(bukan kelas org kaya2 tp kelas 1 kalau dalam istilah highway ni kenderaan 4tayar la).seronok kalau blk johor x dpt nk digambarkan,sama la kalau korang nk blk kampung masing2 kan,apa korang punya feel..lg2 yg memang kampung jauh2 setahun blk pun 2-3kali je.kampung korang apa yg best? kalau blk johor apa lg yg best kalau x asam pedas my mak..terenya mak kalau masak asam pedas mcm2 jenis ikan lain cara dia tp rasa lebih kurang sama.boleh la share tips skt eh dr my mak,dia ckp kalau nk msk asam pedas ikan yg bersengat cth ikan pari/ikan sembilang/ikan duri/ikan mayong kena campur skt bahan tumisan bersama lada hitam.bahan tumisan tu mcm biasa la lada kering,bawang,halia kunyit yg di blend.tp kalau selain dr ikan bersengat x payah letak lada hitam.itu lah kelainan dia..baru la asam pedas akan terasa kat tekak walaupun dh berbulan2 x mkn asam pedas.serius ckp kt damansara ni ikan2 semua mahal,so jarang la nk masak asam pedas.tapi kalau time dulu2 x kawin lg..duduk dgn mak,seminggu 2-3kali mak mesti masak asm pedas..itu la menu yg sebati dgn jiwa kitaorg 7beradik,dari kecik menu tu la yg mak suapkan.x tahu la kenapa mungkin tu jugak menu kegemaran arwah bak sejak dia kawin dgn mak.adik lelaki plk sorang je,kalau mak lama skt x masak asam pedas mesti dia marah2..klakar betul.
lain plk ceritanya kalau blk kampung daddy iman,jauh jgk nun di utara..bak lirik lagu "mai ceq oh mai ceq mai..kita ke negeri kedah,maik ceq mari ramai jamu nasik kawah". nasi dgn gulai x dpt dipisahkan(gulai tu org johor panggil kari la..).kalau kitaorg blk sana my mil mesti buat gulai mcm2 jenis jgk.dari segala jenis ikan,daging,ayam,sampaikan rebung pun blh masak gulai tau.mula2 terkejut jgk tp bila dah rasa sedap la sgt2..kalau makan mesti tambah 2-3kali.my mak dgn mak mil ada kelebihan n teknik sendiri dlm hal masak memasak ni,pilih jelah nk masakan utara ke..selatan ke..sediakan duit balik la kalau dah teringin sgt nk mkn..habis cerita..kt bawah ni pic iman time on the way blk kg..kalau dh 5-6jam perjalanan mestila behenti rest dulu kan iman.jalan mana yg kitaorg ikut,mana lg kalau x projek lebuhraya utara-selatan da..


No comments:

Post a Comment